Tilaa Stand Up Koomikko

Jotta tilaisuutesi onnistuisi mahdollisimman hyvin, pyydämme ystävällisesti stand up -komiikkaa ohjelmanumeroksi harkitsevia huomioimaan, että komiikka on herkkä laji ja sen onnistumiselle on enemmän ennakkovaatimuksia kuin usein tiedetään. Alla on lueteltuna muutamia perusolettamuksia ja sudenkuoppia selityksineen.

 

 

  • Esiintyjän jokaisen ilmeen, eleen ja äänenpainon tulee välittyä yleisölle koomisen mielikuvan muodostumiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että paikalla on oltava hyvä äänentoistolaitteisto, kaikilla on oltava esteetön näköyhteys koomikkoon ja yleisön on hiljennyttävä seuraamaan esitystä. Särisevä mikrofoni, tolpat ja baaritiskit näköesteinä, tai keskustelun häly latistavat parhaankin koomikon esityksen.
  • Yleisön määrän tulisi olla vähintään 50 henkilöä, mieluiten yli 100. Nauru on herkkä psykologinen ilmiö ja se joko voimistuu tai pidättyy ympärillä olevien mukana. Jos yleisö on esim. 20 henkinen työyhteisö, kuulijat saattavat jäädä arvioimaan mitä kollegat nyt ajattelevat jos nauran juuri tälle jutulle oikein kovaa.
  • Koska nauru välittyy ihmisestä toiseen, ihmisten tulisi istua (tai seistä) tiiviisti lähellä toisiaan. Jopa sadan hengen yleisö, ripoteltuna 500 hengen auditorioon, tulee jäämään vaisuksi.
  • Stand up -komiikalle sopivin ajankohta on ilta (n. klo 18-22). Mikäli esitys välttämättä halutaan aiemmin, on varmistuttava siitä että esiintymispaikalle saadaan kunnollinen pimeys, ja pimeyteen esiintyjälle kunnollinen valo. Yleisön huomion ja ajatusten on oltava täydellisesti esiintyjässä, ei ikkunan takana liikkuvissa ihmisissä, puissa, linnuissa, seuraavassa työpalaverissa tms.
  • Koska komiikka vaatii keskittymisen, standup ei voi olla yllätysnumero! Normaalisti katsoja antaa koomikolle minuutin verran aikaa todistaa, että hän on hauska. Jos tämä minuutti menee yllätyksen sulatteluun, niin… Toisin sanoen, on hyvä jos ohjelmanumero on painettuna illalliskorttiin tai että tuleva ohjelmanumero mainitaan tilaisuuden alussa.
  • Esityksen alkaessa yleisö on hiljennettävä ja koomikko esiteltävä järjestäjän toimesta! Bonusta on, jos järjestäjä itse johdattelee yleisön komiikkateemaan vaikkapa kertomalla vitsin tai kertomalla jonkun hauskan jutun itsestään tai organisaatiostaan. Ja sitten missään tapauksessa koomikkoa ei esitellä sanomalla että täältä tulee illan ammattilainen!
  • Harkitse tarkkaan mihin olet komiikkaa tilaamassa! Komiikka käsittelee usein, lähes poikkeuksetta, arkoja ja ristiriitaisia asioita, kuten yhteiskunnallisia ilmiöitä, politiikkaa, parisuhteita, seksuaalisuutta jne. Usein koomikot myös puhuvat asioista jotka heitä harmittavat ja joiden he uskovat harmittavan yleisössä istuviakin. Tällöin voimakas kielenkäyttö on mielikuvan välittämiseksi paitsi yleistä, joskus jopa täysin välttämätöntä.
  • Stand up -komiikka on pääsääntöisesti etukäteen harjoiteltu ja käsikirjoitettu esitys. Stand up -koomikko ei pysty perustamaan esitystään yhdestä tietystä toivotusta aiheesta, mutta kokenut ja ammattitaitoinen koomikko pystyy muokkaamaan esityksensä asiakkaan toiveiden suuntaiseksi.

Edellämainittujen ennakkovalmistelujen jälkeen saatte tilaamallenne esitykselle parhaiten vastinetta ja esityksestä tulee ikimuistoinen. Hyvä ja ammattitaitoinen stand up -komiikko tekee illastanne onnistuneen ja vapauttaa koko loppuillan tunnelman.

Tilaa minut tästä keikalle